Tere

Ethel Aoude – diginomaad ja ligipääsetavuse entusiast

Tere, olen Pärnus elav kahe lapse ema ja ligipääsetavuse entusiast.

Igapävaselt töötan Elisa Eesti AS-s ja tegelen kodulehe müügikesksust kasvatavate projektide juhtimisega.

Unistan aga ligipääsetavast maailmast ja loodan ühel päeval eri- ning eristava vajadustega inimestele teejuhiks luua rakenduse, mis aitab kaardistada meelelahutusteenuste ligipääsetavust. Ligipääsetavuse kaardistamist alustangi kodulinnast Pärnust.

Ligipääsetavus on ülimalt oluline aspekt, mille tuleb arvesse võtta, et tagada, et kõik inimesed saaksid kasutada erinevaid teenuseid ja võimalusi, mis on vajalikud nende igapäevaeluks ja sotsiaalseks osalemiseks. Statistilised andmed näitavad selgelt, miks ligipääsetavus on hädavajalik, mitte ainult Eestis, vaid ka kogu maailmas.

Maailma tasemel on umbes 15% rahvastikust puuetega inimesed. See tähendab, et iga seitsmes inimene maailmas elab mingi tüüpi puudega. See on märkimisväärne osa elanikkonnast, kelle vajadused ja õigused tuleb kindlustada.

Eestis on umbes 133,007 puudega inimest, moodustades olulise osa riigi elanikkonnast. Lisaks tuleb märkida, et Pärnumaal elab 8,415 puudega inimest. See tõestab, et Eestis on oluline kogukond inimesi, kelle ligipääsetavusele teenustele ja infrastruktuurile tuleb pöörata erilist tähelepanu.

Paraku on ligipääsetavus Eestis ebaühtlane ja sõltub sageli puuetega inimeste enda aktiivsusest. See tähendab, et kohalikud omavalitsused ja asutused ei ole alati taganud ühtlast ja võrdset ligipääsu teenustele ja võimalustele kogu riigis. See võib tekitada ebavõrdsust ja piiranguid puuetega inimeste igapäevaelus ja sotsiaalses osalemises.

Seega on oluline teadvustada, et ligipääsetavus ei ole vaid “luksus”, vaid inimõigus. See on hädavajalik, et tagada, et kõik inimesed, olenemata nende puuetest, saaksid elada iseseisvat ja täisväärtuslikku elu ning osaleda ühiskonnas. Kõikidele tuleb tagada võrdsed võimalused teenuste ja infrastruktuuri kasutamiseks, eriti piirkondades, kus puuetega inimeste arv on suur. Ligipääsetavuse parandamine aitab ehitada kaasavamat ja õiglasemat ühiskonda.

Haridus

2023 Tartu Ülikool ärijuhtimise magister (teenuste disain ja juhtimine)
Magistritöö: Meelelahutusteenute ligipääetavus liikumis- ja meelepuudega klientidele Pärnu linna kaubanduskeskuste näitel.
2021 Tartu Ülikool Sotsiaaltöö- ja rehabilitatsioonikorraldus, rakenduslik kõrgharidus
Lõputöö: Nägemispuudega klientide ligipääsetavus teenustele Elisa Eesti AS näitel