Ligipääsetav Pärnu

Pärnu linna ligipääsetavuse hea ja halb näide

Kujutage ette, et olete täiesti sõltuv oma kuulmise ja puutetunde abil, kuna te ei näe maailma silmadega. Kuid tänaval liikumine ja erinevate kohtade külastamine võib olla keeruline ja hirmutav.

Ligipääsetavus on kaasava ühiskonna võtmesõna. Pärnus jääb selles vallas silma kaks näidet:

Ligipääsetavuse hea näide: Pärnu Bussijaam

Valge kepiga kombatavad jooned Pärnu bussijaamas.

Pärnu uues Bussijaamas on maas reljeefsed valge kepiga kombatavad jooned, mis juhatavad Bussijaama sisenenud nägemispuudega isiku selle sõlmpunktidesse. Jooned on piisavalt kõrged, et neid valge kepiga tajuda, samas piisavalt madalad, et ei sega ratastoolis liiklejat.

Valge kepiga kombatavad jooned on näide sellest, kuidas lihtsad disainielemendid võivad tõsta ligipääsetavust ja muuta meie linnad kõigile avatumaks. Need aitavad nägemispuudega isikutel liikuda iseseisvalt ja turvaliselt, edendades nende iseseisvust ja kaasatust ühiskonda.

Pärnu bussijaam on kohandatud ligipääsetavaks ka vaegkuuljate jaoks. Bussijaama kassas teeb kassiiri kõne vastavat kuuldeaparaati kasutavale vaegkuuljale ligipääsetavaks silmusvõimendi.

Halb näide: Papiniidu ristmik

Papiniidu ristmiku skeem

Valgusfoorid, mis on varustatud helisignaalidega, mängivad vaegnägijate jaoks olulist rolli liikluse ohutuse ja iseseisvuse tagamisel. Need helisignaalid annavad neile vajaliku teabe ristmiku seisundi kohta, võimaldades neil turvaliselt üle tee liikuda. Siin on, kuidas helisignaalid toimivad ja miks need on vaegnägijate jaoks olulised:

1. Seisundi teavitamine: Helisignaalid aitavad vaegnägijatel teada saada ristmiku seisundit. Tavaliselt on need signaalid sünkroniseeritud valgusfoori olekuga. Näiteks, kui foor näitab rohelist tuld jalakäijatele, antakse helisignaaliga heli, mis tähendab, et nüüd on ohutu teed ületada. Kui foor näitab punast tuld, võib helisignaal hoiatada, et teed ei tohi ületada.

2. Ohutu aeg üle tee liikumiseks: Helisignaalid annavad ka teavet selle kohta, kui kaua on aega üle tee liikumiseks. Näiteks, kui foor on roheline, võib helisignaaliga kaasneda pidev heli, mis näitab, et jalakäijatel on piisavalt aega tee ületamiseks. Kui aeg hakkab otsa saama, võib helisignaal hakkata muutuma kiiremaks või mängima erinevat helimustrit, et hoiatada, et tulevad punane tuli ja tee ei ole enam ohutu ületamiseks.

Pärnu Papiniidu ristmik, mille vahetus läheduses paikneb endas olulisi teenusepakkujaid ja äriettevõtteid koondav Kaubamajaka kaubanduskeskus, on vaegnägijast jalakäiale eluohtlik. Nimlelt on seal ühelt väikselt ohutussaarelt võimalik teed ületada mitmes suunas aga autodele ei lähe kõik suunad korraga lukku. Valgusfoor piiksub lubavat signaali ikka ühtemoodi ja vaegnägija ei tea tegelikult milline sõidusuund kinni läks ja kus suunas üle tee liikumist alustada võib. (Allikas Pärnu Pimedate Ühingu juht S. Pulk 2021). Lahenduseks oleks siinkohal suuna põhised helisignaalid. Ehk siis otse liikumiseks ühte sorti signaal ja paremale ja vasakule liikumisek steist sorti signaal.

Jätke vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga